niedziela, 12 lipca 2015

Metrowiec

Trudność: ***

Czas: ok.2 h

Składniki:
Na Ciasto
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
1,5 łyżki czystej wody
1,5 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
2 dwie łyżki kakao (płaskie)
Na Krem
3 szklanki mleka
6 łyżek cukru
8 łyżek mąki
100g masła
                                                                     Sposób przygotowania:
1. Utrzeć olej, wodę, cukier i żółtka(białka przydadzą się później). Dodać mąkę, proszek do pieczenia. Ubić białka na pianę i dodać do reszty składników. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej części dodać kakao.
2. Piecz w 180st.C przez ok. 30 min.
3. W trakcie pieczenia się ciasta przygotuj masę. Zagotuj dwie szklanki mleka z cukrem. Pozostałe mleko (zimne) zmiksuj z mąką. Po zmiksowaniu wlej mąkę z mlekiem do gotującego się mleka. Wszystkie składniki zagotowywać do czasu pojawienia się bąbelków. Ostudź. Zimną masę utrzyj z masłem.
4. Gotowe ciasto przekroić na kromki. Kromki połącz masą.

Rada: Możesz przygotować polewę z: mleka, masła, cukru i kakao, składniki trzeba podgrzewać, ciągle mieszając (proporcje "na oko"). Ciasto krój "na ukos".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz