sobota, 11 lipca 2015

Torcik Z Bitą Śmietaną

Trudność: **

Czas: ok.15-20 min.

Składniki:
5 paczek herbatników
2 łyżki kakao
100g miękkiego masła
9 łyżek żelatyny
dwie trzecie szklanki wody
1 szklanka wody (dwie trzecie szklanki i
 ta mają być osobno)
1kg sezonowych owoców
3 łyżki cukru
500ml śmietanki 30%
1 paczka cukru waniliowego
                                                                     Sposób przygotowania:
1. Rozkrusz wszystkie herbatniki. Dodaj kakao i masło. Wymieszaj. Powstałą masę przełóż do formy i wstaw do lodówki.
2. Przygotuj dwie szklanki. Do pierwszej z nich wsyp 3 łyżki żelatyny, a do drugiej wlej 6. Do szklanki z mniejszą ilością żelatyny dodaj dwie trzecie wody. Pozostałą wodę dodaj do szklanki z sześcioma łyżkami żelatyny.
3. Dodaj owoce. Jeśli twoje owoce są mrożone, rozmróź je lekko i dodaj cukier. Do owoców dodaj szklankę z mniejszą ilością żelatyny. Schłódź w lodówce.
4. Ubij całą śmietankę, dodaj cukier waniliowy i znów ubij.
5. Wyjmij spód z lodówki i wysmaruj go warstwą śmietany. Włóż do lodówki. Po stężeniu masy wyjmij ciasto z lodówki. Rozprowadź masę owocową. Włóż do lodówki, aby masa stężała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz